11.10.07

Το σύστημα 1-2-1 ή ρόμβος




Είναι το πιο ισοροπημένο σύστημα, καθώς και το αγαπημένο μου. Αποτελείται από ένα κεντρικό αμυντικό, 2 πλάγιους και τον πίβοτ.
Ιδανικό για ομάδα που αποτελείται από δύο έμπειρους και καλούς χειριστές της μπάλας για τις κεντρικές θέσεις και από δύο ταχύς και με μεγάλες αντοχές παίχτες για τα πλάγια. Διαφορετικά επιβάλλεται η εναλλαγή των θέσεων καθώς οι πλάγιοι παίκτες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για την κάλυψη τόσο της άμυνας όσο και της επίθεσης.
Πλεονεκτήματα του συστήματος αυτού η ισορροπία, η εναλλαγή παικτών τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση καθώς και η αυξημένη επιλογή του τρόπου δημιουργίας επιθέσεων.
Αρνητικό του συστήματος αποτελεί η εύκολη αριθμητική υπεροχή των αντιπάλων κυρίως στις αντεπιθέσεις. Τόσο ο κεντρικός αμυντικός όσο και ο τερματοφύλακας πρέπει να καθοδηγήσουν τους πλάγιους για την μείωση των φάσεων αυτών.
Πως να κερδίσετε τους αντιπάλους σε σύστημα ρόμβου;
Αδύνατο σημείο του συστήματος το κέντρο του ρόμβου (γκρίζα ζώνη), όπου ένας καλός παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την θέση αυτή τις αυξημένες πιθανότητες για ένα εναντίον ενός ή ακόμα και με την σωστή πάσα την δημιουργία αριθμητικής υπεροχής.
Σε επόμενα κείμενα θα ακολουθήσουν αναλύσεις αμυντικών καθώς και επιθετικών καταστάσεων του συστήματος του ρόμβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: