9.10.07

Η δύναμη της απεικόνισης

Ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Σικάγου αποδεικνύει υπεράνω αμφιβολίας τη δύναμη της απεικόνισης. Διάφοροι άνθρωποι διαιρέθηκαν σε τρεις ομάδες, κατόπιν δοκίμασαν σουτ και στις ομάδες τους δόθηκαν έπειτα οι διαφορετικές οδηγίες.

  • Η ομάδα 1 δεν άσκησε τα σουτ για 30 ημέρες.
  • Ομάδα 2 ασκήθηκε στα σουτ με μπάλα κάθε ημέρα για 30 ημέρες.
  • Ομάδα 3 ασκήθηκε στα σουτ χωρίς μπάλα μόνο στο μυαλό τους (απεικόνιση) για 30 ημέρες.

Μετά από 30 ημέρες οι 3 ομάδες εξετάστηκαν πάλι και τα αποτελέσματα, έναντι στην αρχική απόδοσή τους ήταν απίστευτα.

  • Η ομάδα 1 δεν παρουσίασε καμία βελτίωση, όπως ήταν αναμενόμενο.
  • Η ομάδα 2 παρουσίασε βελτίωση 24%, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική δεδομένου ότι ασκούσαν με τη μπάλα για έναν μήνα.
  • Ομάδα 3 βελτιώθηκε κατά 23% που είναι καταπληκτικό αν εξετάσει ότι δεν είχαν δει την μπάλα για 30 ημέρες!

Αυτά τα αποτελέσματα παρουσιάζουν την δύναμη της απεικόνισης, η οποία συνδυασμένη με κανονική προπόνηση, μπορούν να κάνουν την διαφορά στον τομέα της προόδου. Το λάθος γίνεται γιατί στις παραδοσιακές θεωρίες εκπαίδευσης το ποδόσφαιρο παρουσιάζεται ως σειρά ιδιαίτερων πειθαρχιών, τεχνικής, τακτικής, ικανότητας, και όχι ως δυναμικό σύνολο. Αυτή η έμφαση στη φυσική ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι βασισμένη στην επικρατούσα σκέψη, πως είναι δυνατό να απομονωθεί μια πτυχή ενός ανθρώπου και να εκπαιδευθεί στην τελειότητα, χωρίς να λάβει υπόψη τα άλλα συστατικά του συνόλου. Φυσικά, αυτή η άποψη αποτυγχάνει να καταλάβει ότι ένας άνθρωπος είναι μια ενσωματωμένη οντότητα με τις τρεις περιοχές (μυαλό-σώμα-ψυχή) να διασυνδέονται και εξαρτώνται η μια από την άλλη. Πιστεύεται στο ποδόσφαιρο ότι οι καλύτεροι παίχτες βγαίνουν από ένα αστικό περιβάλλον και είναι κυρίως παιδιά φτωχών οικογενειών. Αυτοί οι παίχτες από μια πολύ νεαρή ηλικία μαθαίνουν πώς να λύσουν προβλήματα προκειμένου να επιζήσουν και ακριβώς αυτές τις δεξιότητες μεταφέρουν στο ποδοσφαίρου και δίνουν σε αυτούς τους παίκτες ένα επιπλέον πλεονέκτημα πέρα από άλλους ταλαντούχους παίκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: