4.10.07

Γενικοί κανονισμοί 5Χ5

Οι κανονισμοί διαφοροποιούνται ελαφρώς ανάλογα με τον αριθμό των παικτών ανά ομάδα, την ηλικία και το φύλο τους καθώς και την συγκεκριμένη διοργάνωση.
1. ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΚΤΩΝ
Ο αριθμός των παικτών σε κάθε ομάδα μεταβάλλεται ανάλογα με το γήπεδο και την διοργάνωση. Οι αντικαταστάσεις των παικτών είναι απεριόριστες.
2. ΣΤΟΛΗ ΠΑΙΚΤΩΝ
Oι παίκτες της κάθε ομάδος φορούν ομοιόμορφη στολή που είναι φανέλα, σορτς, κάλτσες, επικαλαμίδες και παπούτσια (χωρίς καρφιά). Απαγορεύονται οι παίκτες να φορούν οτιδήποτε μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους άλλους παίκτες η τους ίδιους (ρολόγια, δαχτυλίδια, βραχιόλια κ.λ.π.)
3. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Δύο ίσες χρονικές περίοδοι των 25 λεπτών. Οι ομάδες έχουν δικαίωμα για ένα time out ενός λεπτού σε κάθε ημίχρονο. Με το εναρκτήριο λάκτισμα επιτυγχάνεται τέρμα απευθείας.Επίσης, όταν η μπάλα χτυπάει στο πάνω μέρος του γηπέδου (δίχτυ), το παιχνίδι συνεχίζεται από την αντίπαλη ομάδα με πλάγιο άουτ.
4. ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΗ ΔΙΑΓΩΓΗ
Οι παρακάτω 11 παραβάσεις έχουν σαν ποινή το άμεσο λάκτισμα:
Α) Κλωτσά ή προσπαθεί να κλωτσήσει αντίπαλο
Β) Βάζει τρικλοποδιά σε αντίπαλο
Γ) Πηδάει κατά του αντιπάλου
Δ) Μαρκάρει αντίπαλο από πίσω
Ε) Μαρκάρει αντίπαλο με βίαιο ή επικίνδυνο τρόπο
ΣΤ) Χτυπά ή προσπαθεί να χτυπήσει αντίπαλο ή τον φτύνει
Ζ) Κρατά αντίπαλο
Η) Σπρώχνει αντίπαλο
Θ) Ορμάει σε αντίπαλο με τον ώμο
Ι) Κάνει τάκλιν
Κ) Πιάνει ή προωθεί την μπάλα με το χέρι (αυτό δεν ισχύει για τον τερματοφύλακα)
Η απόσταση του τείχους για όλα τα λακτίσματα, έμμεσα ή άμεσα, είναι 5 μέτρα και ο χρόνος λακτίσματος 4΄΄.
Επίσης, άμεσο λάκτισμα είναι το κόρνερ. Το πλάγιο άουτ (αράουτ) είναι έμμεσο λάκτισμα και η επαναφορά γίνεται με το πόδι εντός 4΄΄.Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να πιάσει την μπάλα με τα χέρια έξω από το ημικύκλιο των έξι μέτρων. Στην περίπτωση αυτή τιμωρείται με αποβολή.Ο τερματοφύλακας επαναφέρει την μπάλα από τη θέση του άουτ και με τα χέρια και με τα πόδια. Η επαναφορά της μπάλας πρέπει να γίνει εντός 4΄΄.Ο τερματοφύλακας μπορεί να περάσει την μπάλα πέρα από το κέντρο του γηπέδου μόνο με το πόδι.Η απόσταση του τείχους για όλα τα λακτίσματα, έμμεσα ή άμεσα, είναι 5 μέτρα και ο χρόνος λακτίσματος 4΄΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια: