28.10.07

Οδηγίες για αρχάριους για την εφαρμογή των συστημάτων στο 5Χ5

1) Στο ερασιτεχνικό 5Χ5 η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των παικτών σου αλλά και των αντιπάλων σου θα καθορίσουν την επιλογή του συστήματος. Ενδυνάμωσε τα αδύνατα σημεία της ομάδας σου, άλλαξε την θέση των παικτών, αλλά μην αλλάζεις εύκολα το σύστημα κατά την διάρκεια του αγώνα. Πίστευε στο αρχικό σύστημα σου, ίσως χρειαστεί χρόνο μέχρι δουλέψει. Η αλλαγή του συστήματος τις περισσότερες φορές προκαλεί σύγχυση.
2) Οι θέσεις των παικτών στα διάφορα συστήματα αποτελεί μια ιδανική τοποθέτηση τους στο τερέν.
3) Παρότι δεν υπάρχουν σταθερές θέσεις στο 5Χ5, τοποθέτησε τους παίκτες τουλάχιστον αρχικά ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Για παράδειγμα ο πίβοτ πρέπει να μπορεί να κρατάει μπάλα και ο αμυντικός πρέπει να επιστρέφει γρήγορα.
4) Οι παίκτες συχνά εναλλάσσουν θέσεις μεταξύ τους.Οι εναλλαγές γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι οι παίκτες της ομάδας να καταλάβουν ξανά όλες τις θέσεις του συστήματος ανεξάρτητα από τις αρχικές τους θέσεις π.χ. Ο μέσος θα καλύψει τον αμυντικό που θα βγει στην επίθεση, ο παίκτης που βρίσκεται πιο προωθημένος την θέση του επιθετικού. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτή η εναλλαγή αυτή ειδικότερα μετά από κλέψιμο της μπάλας από τους αντιπάλους ή και γενικότερα στην κατοχή της από αυτούς τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπιστεί η επίθεση. Δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την επιστροφή των παικτών αρχικές θέσεις.
5) Η επιτυχία κάθε συστήματος εξαρτάται από την ικανότητα δημιουργίας συνοχής και ενότητας μεταξύ των παικτών. Η κατανόηση του συστήματος, των θέσεων και των ρόλων κάθε παίκτη είναι βασικές προϋποθέσεις για την σωστή λειτουργία της ομάδας. Γρήγορη επιστροφή, αλληλοβοήθεια και ομαδική σκέψη τα απαραίτητα χαρακτηριστικά του παίκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: